Frågor och svar

Här är några andra saker du kanske undrar över

Varför har just min familj blivit inbjuden till En frisk skolstart plus?

Ditt barn går på en skola som är speciellt utvald för att testa En frisk skolstart plus. Alla föräldrar som har barn i förskoleklass på er skola har fått den här inbjudan.

Totalt är det 17 skolor runt om i Mälardalen som är med och testar En frisk skolstart plus den här tredje gången.

43 hopp med rep.jpg

Bild: Barnen ritar bilder på aktiviteter de gillar

Vad mäts i utvärderingen av En frisk skolstart plus?

Mätningarna handlar om hur barnen äter och rör på sig och hur de växer.

  • Vi kommer ut till skolan och mäter barnens längd, vikt och midja. Barnen får också en liten rörelsemätare som de har på sig runt höften i en vecka. I länkarna läser du mer om hur det går till.
  • Du som förälder fotar vad ditt barn äter med din mobiltelefon och skickar in till oss. Läs mer här.
  • Du svarar också på frågor, t. ex. om hur du gör med ditt barn i situationer som handlar om mat och rörelse. Läs mer här.
  • När du pratar med skolsköterskan kommer hen att spela in ert samtal (så att vi ska veta att skolsköterskan arbetar som det är tänkt med En frisk skolstart plus). Läs mer om mätningarna som görs under "Tackat ja?"

Om jag inte vill tacka ja, vad händer då?

Det är helt frivilligt att tacka ja. Det man tackar ja till är att vara med i de mätningar som görs av personalen på Karolinska Institutet för att testa hur bra En frisk skolstart plus är för att barn ska få hälsosamma mat- och rörelsevanor.

Skolan har valt att arbeta med En frisk skolstart plus och om du inte tackar ja kommer ditt barn ändå att genomföra lektionerna i klassen och du kommer att ha ett samtal med skolsköterskan som vanligt, men ditt barn och du kommer inte att mätas.

rsz_barn_och_förälder.jpg

Bild: Det finns många sätt att vara aktivt tillsammans

Varför ska vi ändra vanorna hemma, barnen är ju mycket i skolan?

Forskning visar att när barnen i yngre åldrar är i skolan så rör de sig så mycket som de behöver och äter mat som är näringsrik. Forskning visar också att barn inte rör sig så mycket som de behöver när de är hemma, t.ex. på helgen. Det är också hemma som barnen har tillgång till mat och dryck som innehåller lite näring men mycket socker t.ex. godis, bullar, glass etc. som kroppen inte mår bra av i stora mängder. Det alltså när barn är hemma som det rör sig mindre och äter och dricker saker som är sämre för kroppen.

Men viktigast av allt: det är det som vi lär oss att göra hemma i vår familj som vi kommer att fortsätta gör när vi blir äldre, hemma skapas vanor och de vanor vi har påverkar vår hälsa väldigt mycket. Det är viktigt att skapa bra vanor tidigt och vanor skapas hemma!

Varför riktas det till mig som förälder?

Du som förälder är allra viktigast för ditt barn! Barn gör som föräldrar gör, det märker man lätt som förälder. :) Alla föräldrar vill att deras barn ska må bra, men det är svårt att veta vad som är bäst i alla situationer, eller att göra på ett sätt man är nöjd med när man är trött, stressad, eller har mycket att göra.

I En frisk skolstart plus har du chansen att få till enkla vanor som är hälsosamma hemma och enkla sätt att hantera de knepiga situationerna i vardagen på.

Mitt barn äter bra och rör på sig, varför ska jag vara med?

Va härligt att ditt barn mår bra! Tyvärr är det många barn som inte har det lika bra. Ofta behöver de barnens föräldrar mer stöd för att kunna hjälpa sina barn med bra vanor. Genom att vara med i En frisk skolstart plus hjälper ni till med att testa precis hur bra En frisk skolstart plus är. När vi vet det kan En frisk skolstart spridas så att alla barn och föräldrar kan få hjälp till hälsosamma vanor.

Glass.jpg

Bild: Barn ritar olika sorts mat på lektionerna

Finns det några risker med att vara med? Kan barnen bli kroppsfixerade?

Det är en viktigt fråga och något man varit väldigt noggrann med att tänka på när En frisk skolstart plus utvecklades. En frisk skolstart plus är helt fokuserat på att det ska vara roligt att röra på sig och spännande att äta mat som kroppen mår bra av. Den enda gången vikt eller kroppsstorlek tas upp är om ni föräldrar själva väljer att prata om det i samtalet med skolsköterskan och då är barnet inte med.

De tidigare föräldrar och lärare som har varit med i En frisk skolstart plus intervjuades och tyckte att det var ett bra sätt att arbeta på. Om barnet inte vill vara med i någon av mätningarna, även om ni har tackat ja, så behöver barnet självklart inte det.

När barnen mäts i skolan sker det på ett sätt som gör att ingen andra barn kan se på. Barnen står bak och fram på vågen och ser inte själva vad de väger. Vi småpratar med barnet för att hålla fokusen bort från själva mätningarna och nämner aldrig siffror eller storlek för barnet. Läs mer om hur det går till här.

Det låter bra och vi vill vara med! Vad behöver vi göra?

Toppen! Du behöver fylla i en blankett (där du ger ditt samtycke). Du har fått ett samtycke hemskickat med posten. Fyll i det och lämna till läraren. Båda föräldrar måste fylla i om du inte har ensam vårdnad. Samtycke finns också hos läraren i klassen och självklart kan du kontakta oss för att få blanketten! Ring 08-524 800 74 eller mejla info@enfriskskolsstartplus.se.

Har du fler frågor?

Ring 070-732 25 79 eller mejla info@enfriskskolsstartplus.se!